Blog

  • főoldal
  • Blog
  • Nyomdai kisokos – Ezeket tudd, ha nyomdai szolgáltatást keresel
Nyomdai kisokos – Ezeket tudd, ha nyomdai szolgáltatást keresel

Nyomdai kisokos – Ezeket tudd, ha nyomdai szolgáltatást keresel

Gyakran csak azt tudjuk, hogy szükségünk lenne nyomdai munkákra, segítségre, de magunk sem tudjuk, hogy pontosan mire. Ebben az esetben viszont a nyomda sem tud nekünk korrekt árajánlatot adni. Ha tudni szeretnéd, hogyan juthatsz el a legrövidebb időn belül a gyártási folyamatig (például egy könyv elkészítése esetén), az alábbiakat kell végig gondolnod. Így elkerülheted a felesleges köröket, és még pénzt is spórolhatsz. 
 

Nyomdai alapok megrendeléshez

A darabszám kérdése

Jó, ha tudod, hogy a kisebb nyomdai megrendelések digitális nyomdában készülnek, míg a nagyobb darabszámok ofszet nyomdában.  
Ennek az az oka, hogy a digitális nyomda 
  • kisebb példányszámoknál gazdaságosabb, ezen túl           
  • akár egyforma méretű, de eltérő grafikájú anyagokat is legyárt egyszerre;
  • csak a fekete-fehér nyomat számít egy színes nyomásnak, pl. a fehér lapon kék már nem;
  • a maximális papírsúly általában 350 g (az AkadémiaPrint színes nyomás esetén 400g-ig vállal munkát).
Ezzel szemben az ofszet 
  •  tömeges gyártásnál gazdaságosabb, mivel magas a fix költsége (színenként készül nyomólemez, amelynél mindig számolnunk kell a gépbeállás költségével is);
  • csak egyforma méretű, azonos grafikájú anyagokat tud egyszerre gyártani;
  • egy színű nyomásnak számít bármely külön szín.
 

A papírméret

A méret a lényeg? Nagyon is! Figyelj arra, hogy mindig a kész, kézbe fogott, nyomtatott anyag méretét, azaz az ún. vágott méretet add meg. Standard méretnél elegendő csak azt tudnod, hogy A5 vagy A4-ben gondolkozol-e.
Standard méretek:
  • A3 – 297×420 mm
  • A4 – 210×297 mm
  • A5 – 148×210 mm
  • A6 – 105×148 mm
  • LA3 – (A3 háromba hajtva) 140×297 mm
  • LA4 – (A4 háromba hajtva) 99×210 mm
Egyedi méret esetén először a szélességet, majd a hosszúságot (milliméterben) kérdezik tőled a nyomdában.
 
A nyomda az adott nyomdagép adottságai alapján – mekkora méretű papírt tud nyomni –rendezi el az ügyfél által kért méreteket az ívre. Az ár ugyanis nagyban függ attól, hogy hány ív papírra lesz szükség. Jó, ha tudod, hogy a lehulló papírt is Te fizeted!
 

















Nyomdai papírok

 

Papír 

Talán az egyik legnehezebb döntés, hogy milyen papírra nyomtassunk: műnyomó vagy kreatív papírra? Sima, mázolt, vagy strukturált felületre? A nyomdában ugyanis ezt is meg kell adnod, hiszen egyáltalán nem mindegy a végkimenet szempontjából a papír fajtája vagy súlya sem. 
Ha nem vagy biztos a dolgodban, kérj bátran tanácsot tőlünk, vagy egyszerűen csak gyere be hozzánk és válogass a papírminták közül. Addig viszont összeírtuk neked a legfontosabb tudnivalókat is a papírfajtákról:
 

Papírfajták

·       Ofszet papír: legismertebb a 80grammos. A mindennapokban mint fénymásolópapír vagy levélpapír találkozol vele. Mivel ez egy szívópapír, a nyomtatás nem lesz olyan élénk, mint a műnyomón.
·       Műnyomó (matt vagy fényes) papír: mázolt felületű, műanyagos hatású papír, általában 90 gramm súlytól. Könyvek belívéhez, prospektusokhoz kisebb, 115-135 grammos, szórólaphoz 135-170 grammos, míg borítóhoz vagy névjegykártyához 300-350 grammos papírt használunk.
·       Kreatív karton: különleges felületű vagy anyagában nyomott mintázatú, exkluzív megjelenést biztosító kartonok. Leggyakrabban meghívók, vagy asztalra kihelyezett étlap formájában találkozol vele. A különlegességnek azonban ára van: lényegesen drágább, mint a többi papírfajta.
·       Speciális papírok: például a pauszpapír, amely áttetsző, és elegáns kiegészítő naptárakba, kiadványokba vagy meghívókba.
 

Terjedelem

Ha könyvet, prospektust, étlapot, vagy jegyzettömböt rendelsz, megrendeléskor a lapok számát ne keverd össze az oldalak számával. A kettő sajnos nem ugyanaz! A nyomda mindig oldalszámot kér, a borító és a belív adatait pedig ezen felül kell megadni.
Fontos tudnod, hogy könyv, magazin vagy prospektus esetén az oldalak száma csak néggyel osztható lehet! Ez akkor is így van, ha lesz benne üres oldal. 


















Színek és meghatározások

 
A nyomdai anyagoknál számokkal jelezzük a színeket. Az első szám az első oldal színeinek számát, a második szám a hátoldal színeinek számát jelzi, köztük + jellel.
 

Példák a jelölésre:

  • 4+0: Az első oldala színes (azaz a használt 4 színből minden szín kinyomható), a háta nincs nyomtatva, azaz egy oldalas nyomtatásról van szó.
  • 4+: Az első oldala színes, a háta egy színnel van nyomva. Ez két oldalas nyomtatás.
  • 4+4: Mindkét oldala színes és két oldalas nyomtatásról beszélünk. Ilyenek a prospektusok is. 
  • 1+0: Az első oldala egy színnel, a háta viszont nincs nyomva, vagyis egy oldalas nyomatról van szó.
  • 1+1: Mindkét oldala egyszínű és két oldalas nyomtatásról beszélünk. Tipikusan ilyen a könyv.
Ha arany/bronz vagy ezüst, azaz fémesen csillogó színeket kérsz, azt mindenképp külön jelezd, mivel ez speciális festéket, eljárást igényel. Természetesen ebből következik, hogy az ár is változik majd. 
 

Felületkezelés

A felületkezelés kettős célú: egyrészt jól mutat, másrészt védi a papírt a hajtás éleinél a kitöréstől és a szakadástól. Digitális nyomdánál matt és fényes fóliázás kérhető.   
 

Egyéb eljárások

Az AkadémiaPrint nyomdagépei (Link) íves formában nyomnak, amelyet a következő utómunkák követhetnek:
  • Bígelés: A bígelés a hajtásélek gépi bejelölése, hajtása. Ha egy A4-es lapot kérsz hajtva, akkor a bígelésnek köszönhetően A5-ös formátumú négy oldalas szórólapot kapsz.
Több lapból álló kiadványoknál az alábbi összeállítási módok közül választhatsz:
  • Fűzés, amely esetben szintén csak néggyel osztható oldalszám jöhet szóba! Irkafűzésről akkor beszélünk, amikor tűzőgép kapcsokat látsz a kiadvány közepén. Irkafűzést kevés lapból álló kiadványoknál használunk, amilyenek a termékkatalógusok is. A cérnafűzés esetén – ahogy a nevében is szerepel – cérna fogja össze a lapokat. Így készülhetnek a könyvek is.
  • Spirálozás, amely során a lapokat műanyag csigára fűzzük fel. Gondolj csak az asztali vagy falinaptárra, spirálfüzetre.
  • Ragasztás: A jegyzettömbök, kockatömbök, vagy a kartonfedeles könyvek is ragasztással készülnek.

Speciális eljárások

  • Perforálás: A könnyű letéphetőség érdekében előre meggyengítjük egy adott vonal mentén a papírt (például szaggatott vonallal, pontokkal). Katalógusból kitéphető kuponnál találkozhatsz ilyen eljárással.
  • Lyukasztás
  • Zsinórfűzés vagy díszszalag (egyedi termékeknél, mint a díszdobozok)
 

Nyomdai kisokos röviden – Pontos ajánlathoz fontos adatok

 
Tudjuk, hogy egyszerre mindez nagyon sok információ, de hidd el, megéri észben tartanod. Tudod, a fentiekkel elkerülheted a felesleges idegeskedést, köröket és pénzkidobást. Összefoglalva tehát az ajánlatkérésed így lehet profi: 
  1. Megnevezés
  2. Darabszám
  3. Méret
  4. Papír (súly, fajta)
  5. Terjedelem
  6. Szín
  7. Felületkezelés
  8. Egyéb
Ha úgy érzed, hogy ez neked mégsem megy, vagy továbbra is bizonytalan vagy, akkor se tétovázz. Küldd el bátran a megrendelésedet (Link), aztán átbeszéljük. Mindenképp segítünk megtalálni az igényednek, elképzelésednek leginkább megfelelő megoldást. Javasoljuk, kövesd Facebook-oldalunkat (Link) is, ahonnan azonnal értesülhetsz újdonságainkról, akcióinkról.

ajánljuk figyelmedbe

II. Magyar Jogi Könyvszalon

II. Magyar Jogi Könyvszalon

Nincs menthetetlen könyv! Régi könyv újrakötése napokon belül

Nincs menthetetlen könyv! Régi könyv újrakötése napokon belül